28 Eylül 2009 Pazartesi

Dünya meyve suyu devleri İstanbul’da buluşacak!

Sevgili meyve suyu dostları... 16. IFU Dünya Meyve Suyu Kongresi, 4-5 Mayıs 2010’da 400 kişinin katılımıyla Swissotel’de yapılacak!

Uluslararası Meyve Suyu Üreticileri Federasyonu (IFU), iki yılda bir geleneksel olarak düzenlediği, çeşitli ülkelerden gelen sektörün profesyonelleri ve üreticilerini buluşturduğu Meyve Suyu Kongresi’nin 16.sı 2010 yılında İstanbul’da düzenleyecek. MEYED’in ev sahipliğinde, 4-5 Mayıs tarihleri arasında, Swissotel’de gerçekleşecek olan kongrede, meyve suyu, teknoloji ve inovasyon boyutu, güvenli ve sağlıklı gıda ilişkisi, kalite konusunda, düzenleyici ve yasal gelişmeler ile ticari ve pazarlama boyutu olmak üzere etraflıca masaya yatırılacak. Kongreye, dünya çapında ham madde/meyve üreticileri ve tedarikçileri, meyve suyu üreticileri, ambalaj firmaları, ulusal devlet yetkilileri, sivil toplum örgütleri, enstitüler, üniversiteler ve yayıncılardan oluşan geniş bir katılım bekleniyor.

Avrupa’nın yeni yıldızı Türkiye!
Türkiye’de toplam meyve suyu tüketiminin son 9 yılda 2.8 kat artarak, 780 milyonun üzerine çıktığını, kişi başına tüketimin son 5 yılda 2‘ye katlanarak 11 litreyi aştığını ve Türk meyve suyu üreticilerinin 150’den fazla ülkeye 131 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayan MEYED Başkanı Alaaddin Güç, Parma’da gerçekleşen IFU çalıştayının ardından Türkiye’nin, Avrupa’nın yeni yıldızı olarak IFU 2010 Kongresi için seçilen en uygun ülke olduğunu ifade etti.

Bir tarım ülkesi olan ve sayısız meyve çeşidi yetiştiren Türkiye’nin, yurtdışındaki potansiyelinin artırılması için MEYED’in çeşitli faaliyetler yürüttüğünü söyleyen Güç, teknolojiden yönetmeliğe her türlü konuda AB standartlarının yakalanması için çaba gösterdiklerine dikkat çekti. MEYED ev sahipliğinde gerçekleşecek söz konusu kongrenin ise bu uğurda yapılan çalışmaların önemli ve somut adımlarından biri olduğuna dikkat çekti.

Jud: Türkiye sektörde öncü olacak
Kongre için İstanbul’a geleceği için mutlu olduğunu belirten IFU Başkanı Bruno Jud, Türkiye meyve suyu pazarının artan tüketim trendleri ve ihracat rakamları ile yakın bir gelecekte ‘Avrupa’nın gıda sepeti’ olma yolundaki en önemli adaylardan olacağını öngördüklerini vurguladı. Reel ekonominin kendini toparlamaya başlamasıyla, 2000 yılından bu yana özellikle %100 meyve suyu ve nektar tüketiminde gözlenen etkileyici artışın tüm hızıyla devam edeceği kanısında olduğunu ifade eden Jud, kaliteye verdiği önemi her geçen gün arttıran Türkiye’nin çok kısa bir zamanda küresel meyve suyu sektöründe öncü konuma geleceğini de dile getirdi. 2010 kongresi için İstanbul’un seçilmesinin nedenini ise şöyle açıkladı:
“Boğaz Köprüsü ve konumuyla iki kıtayı birleştirmesi özelliği nedeni ile de İstanbul eşi benzeri olmayan bir şehir. Köprü aynı zamanda IFU’yu da simgeliyor, çünkü biz de meyve suyu dünyasını bilim, sağlık ve teknolojiyi ile birleştirme görevini üstleniyoruz. Diğer bir deyişle İstanbul, IFU’nun vizyonunu yansıtıyor. Türkiye meyve suyu sektörünün başarısını da hesaba katarak, MEYED’in IFU Kongresi’ni İstanbul’da gerçekleştirme talebine hemen ‘evet’ yanıtını verdik. Bu sektör için çalışan uzmanlar ile İstanbul’da bir araya gelmek için sabırsızlanıyoruz.”

Bildiri yayınlamak için başvurular 31 Ekim’e kadar sürecek…
İki gün süreyle, gıda uzmanlarının araştırma sunumlarını gerçekleştireceği, dünya çapında sektör temsilcileri tarafından takip edilen kongrede yaklaşık 25 tebliğ yayınlanacak. Etkinlik detayları ile ilgili bilgiye ve başvuru formlarına
http://www.ifu2010istanbul.com/ adresinden ulaşılabiliyor. Başvurular, 31 Ekim 2009 tarihinde son buluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder