20 Temmuz 2009 Pazartesi

Susuzluğunuzu gidermek için vişne, elma, limon ve nar suyu için


Yaz sıcaklarıyla başımız belada…Ne yesek ne içsek diye soranlarınıza birkaç önerim var.


Vişne yemek ve suyunu içmek, vücutta biriken fazla suyun kolaylıkla atılmasına yardımcı oluyor. Elma suyu, kan şekerini koruyarak leziz ve ferahlatıcı bir seçenek sunuyor. Antioksidan yönünden son derece zengin olan narın mevsimi dışında da suyunu içerek faydalanılması öneriliyor. Demir eksikliği yaşayanlara limon serinliği, vücudu toksinlerden arındırmak için üzüm tavsiye ediliyor.

Yaz mevsimi tatili, deniz, kum ve güneşi olduğu kadar aşırı sıcakları ve özellikle işinin başında çalışanların bu sıcakla savaşını da çağrıştırıyor… Sıcaklarla baş etmenin bir yolu da doğru ve dengeli beslenmeden geçiyor. Sağlıklı besin almanın en doğal yollarından biri ise meyve/sebze ve onların sularını tüketmek… Son günlerde Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu açıklamada da “günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesinin önemine işaret ediliyor. Meyve tüketmenin en pratik yolu ise “meyve suyu içmek”!

Vücutta biriken fazla suyun kolaylıkla atılmasına yardımcı: Vişne suyu!


Bol miktarda A ve C vitamini içeren vişne, meyvenin doğasında bulunan ferahlatıcı ve serinletici etkisi sayesinde, susuzluğu gideriyor. Yüksek orandaki mineraller, vitaminler gibi polifenolik bileşenler ve özellikle meyveye kıpkırmızı rengini veren ‘antosiyaninler’ sayesinde gösterdiği güçlü antioksidan özelliği ile hücre yenilenmesine yardımcı oluyor. Ateşli hastalıklardan sonra asitleşen kanı temizlemeye yardımcı olan vişne, vücutta biriken fazla suyun dışarı atılması ve mide ile karaciğerin düzenli olarak çalışmasında etkin rol oynuyor. Sıcak havaların etkisi ile uyumakta ve vücut dengenizi korumakta zorluk çekiyorsanız, bu ufak kırmızı meyveler ilginizi çekebilir. Bugüne kadar incelenen meyveler arasında en fazla “melatonin”e sahip olan vişne, bu özelliği ile vücudun günlük ritmi ve doğal uyku düzeninin gelişmesine yardımcı oluyor.

Elma suyu, kan şekerini koruyarak leziz ve ferahlatıcı bir seçenek sunuyor


A1, B1, B2, C ve E vitaminleri ile karbonhidrat, lif, potasyum ve pektin içeren elma, kalp ve dolaşım sorunlarına karşı, kolesterolü ve yüksek tansiyonu önlemeye yardımcı olarak, önemli ölçüde koruma sağlıyor. Sindirimi kolaylaştıran elma, içeriğinde bulunan bileşenlerin çok güçlü antioksidan kaynağı olması ve hücrelere zarar veren serbest radikallere karşı koruması sayesinde, yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı oluyor. Kan şekerini kontrol altında tutma özelliği bulunan elmanın suyu ise, sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyenlere, sağlıklı bir seçenek sunuyor. 100 gram elmanın antioksidan aktivitesi 1500 miligram değerinde C vitaminine eşdeğer bulunuyor.

‘Narın antioksidan mucizesi için meyvesini beklemeyin, suyunu için…’


Pektin, askorbik asit ve polifenolik flavonoidler gibi vücuda oldukça etkili fayda sağlayan bileşenlerden çok zengin olan ve yüksek miktarda kalsiyum ile potasyum içeren nar, çok güçlü antioksidan özelliği ile dikkat çekiyor. Son zamanlarda, oldukça popüler olan nar suyu, söz konusu antioksidan özellikleri sayesinde, kötü kolesterol düzeyini düşürebildiği gibi, iyi kolesterolü de yükseltmeye yardımcı oluyor. Her gün içilecek bir bardak nar suyunun, koroner hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olacağı belirtiliyor. Karaciğeri koruyucu etkisi de bulunan nar, ekşimsi ve ferahlatıcı tadıyla yaz mevsiminin vazgeçilmezleri arasında yerini alıyor.

Demir eksikliği / kansızlık yaşayanlara limon tavsiyesi…


Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren A ve C vitamini deposu olan limon, yaz sıcaklarında serinlemek için en eski ve bilinen hali ile karşımıza çıkıyor; limonata. Oysa ki limonatanın yanı sıra, limon meyvesinin herhangi bir meyveli içecekte kullanılması veya yenmesi, özellikle yaz döneminde birçok fayda sağlıyor. İştah açıcı olan ancak aynı zamanda sindirimi kolaylaştırarak, idrar sökücü özelliği de bulunan limon, damar sertliği ve tıkanıklığını da önlemeye yardımcı oluyor. Yazın sıcağında oluşan soğuk algınlığı, nezle, grip ve öksürük gibi rahatsızlıkları en aza indirmeye önemli ölçüde katkıda bulunan limonun suyu, hastalığa karşı serin bir seçenek oluşturuyor. Ağız sağlığında da önemli rol oynayan limon, diş ve diş etlerini kuvvetlendiriyor ve ufak darbeler ile kanamalar olmasını engelliyor. Demirin kana geçmesini kolaylaştıran limon, özellikle bitkisel besinlerdeki demirlerin kullanımını 2 – 3 kez artırıyor.

Vücudu toksinlerden arındıran üzüm, gergin sinirlere birebir !


İçerdiği güçlü antioksidan etkinlik gösteren fenolik ve flavonoid bileşenlere bağlı olarak antioksidan kapasitesini yükselten üzüm, organizmayı toksinlerden arındırıyor ve cildin yaşlanmasını geciktiriyor. Serinlemek için kana kana içilen bir üzüm suyu, vücudu toksinlerden arındırdığı gibi bir beyin gıdası olarak beyin ve sinir metabolizmasını destekliyor. Kan yapıcı özelliğinin yanı sıra, kalp rahatsızlıkları riskini azaltan üzüm, böbrek ve karaciğerin işlevlerini de artırıyor ve yine kansızlığın tedavisinde oldukça etkin rol oynuyor. Potasyum, C vitamini, folat, fenolik ve flavonoid bileşenlerinden zengin olan üzüm, kanın temizlenmesine ve vücut yağlarının eritilmesine yardımcı oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder