10 Aralık 2009 Perşembe

Aslında biz yanlış bililyoruz... Meyve Suyu şişmanlatmaz

'Meyve Suyu' Rockssssss!!

Ben bir meyve adam olmama ve meyvelerin ciğerini bilmeme rağmen, suyumun da sağlıklı olduğunu anlatmak için bilimsel araştırmalar ile bilinmeyen noktaları açıklamanın en doğru yol olduğuna inanırım. Bu nedenle, 'işte burada yapılmışı var!' diyerek biraz ciddileşerek, size ünlü beslenme uzmanı Prof. Theresa Nicklas'ın araştırmalarının ortaya koyduğu sonucu sunuyorum... Beslenme alışkanlıkları şakaya gelmez!!

Havaların soğumasıyla birlikte nezle ve grip gibi mevsimsel hastalıkların boy göstermesi, başta vücudun direncini artıran vitaminler olmak üzere sağlıklı beslenmek için gerekli olan gıdaların önemi de ortaya çıkmaya başladı. Uzmanlar, her gıdada olduğu gibi meyve suyunun da dengeli ölçüde alındığında vücuda olan yararlarının tartışılamayacağına dikkat çekerek, “Meyve suyunun sağladığı kalori meyve ile aynı ölçüdedir. Örneğin, 100 gram meyve ya da meyve suyundaki kalori miktarı yaklaşık 45-50 kcal’dir. O yüzden her gün mutlaka meyve yemeye, bulamıyorsanız 1 bardak suyunu içmeye özen gösterin. Vücudunuzu vitamin, mineral ve antioksidan yönünden zengin bu gıda takviyesinden mahrum bırakmayın” diye uyarıyorlar.

Heh yine de kim bu uzmanlar deyip bir ufak araştırmada fayda gördüm... İşte bakın neler buldum...

Çocuk gelişiminde sağlıklı beslenme konusunda uzman olan, Baylor Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatri Bölümü, Çocuk Beslenme Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Theresa A. Nicklas, yaptığı araştırmalara dayanarak, çocukların kilo alımı ile %100 meyve suyu tüketiminin hiçbir ilişkisi olmadığını vurguluyor.

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri ve aynı zamanda bir Gıda Mühendisi olan Ebru Akdağ ise, meyve suyunun tatlı bir sıvı gıda olmasından dolayı, yüksek kalorili olarak algılandığının altını çiziyor... Bakın ne diyor:
“Fazla kiloya yol açan nedenlerin başında kalori gelir. Bu nedenle, meyve sularının kilo aldırdığı konusunda yanlış bir kanı yaygınlaşmıştır. Meyve suyu meyveden dönüşen bir içecek olmasına rağmen aynı kanı meyve için geçerli değildir. Meyve suyunun sağladığı kalori de meyve ile aynı ölçüdedir. Örneğin; 100 gram meyve ya da meyve suyu ya da meyve nektarının sağladığı kalori 45-50 kcal arasındadır. Meyve suları ayrıca, vitamin, mineral ve antioksidan yönünden zengin bir gıda takviyesidir. Araştırmalar, meyve suyu tüketimi arttıkça; potasyum, C vitamini, magnezyum, demir, folat, B6 vitamini alımında artış ve toplam yağ ve sodyum alımında düşüş olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, obeziteye sebep olması, aşırı miktarda tüketilmemesi şartıyla, mümkün değildir. O nedenle meyve suyunun vitamin, mineral ve antioksidan kaynağı olduğu unutulmamalı, obezite nedenleri başka yerlerde aranmalıdır.”

Obezite ile meyve suyu tüketimi arasında ilişki yok!
Son 10 yılda yapılan 14 bilimsel araştırma, obezite hastalığı ile meyve suyu tüketimi arasında bir ilişki olmadığını ortaya çıkarıyor. Hatta bazı durumlarda, meyve suyu tüketen gençler ve çocuklar arasında daha az obezite hastalığına rastlandığına dair bilimsel bulgular da bulunuyor. Bu araştırmaların 4’ünün uzun süreli, 7’sinin ise çok kişi ile çalışılan ulusal nitelikte incelemeler ışığında yapılması ile sadece nicelik değil, nitelik olarak da obezite ile meyve suyu tüketimi ilişkisinin olmadığını ispat eden araştırmaların öne çıktığı görülüyor.

Özellikle çocuk gelişiminde sağlıklı beslenme konusunda uzman olan, Baylor Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatri Bölümü, Çocuk Beslenme Araştırma Merkezi’nde araştırmalarını sürdüren Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Theresa A. Nicklas’ın - yukarıda bahsetmiştim : ) - ekibiyle gerçekleştirdiği, 2-11 yaş grubu ve 12-18 yaş grubu arasında bulunan ABD’li, 7,557 çocuk ve genç üzerinde yapılan ilgili araştırmaların sonuçları dikkat çekiyor.

2 ve 11 yaş arası çocukların ortalama % 57’si meyve suyu tüketmiyor : (
Bahsettiğim bu araştırmalara göre, çocukların ortalama günlük meyve suyu tüketiminin 0.12 litre civarında olduğu ortaya çıkıyor. Yani, günde toplam aldıkları kalori ise sadece 58 kalori oluyor. Bu da, çocuğun toplam enerji alımının % 3.3’ünü temsil ediyor. Araştırmaya katılan 2-11 yaş arası gruba bakıldığında, çocukların ortalamada % 57’sinin meyve suyu bile tüketmediği ortaya çıkarılmış. Prof. Nicklas, meyve suyu tüketimindeki artışın süt tüketimini azaltabileceği ön yargısını da çürütüyor. Araştırmaların sonucunda, çocukların beslenmesinde bu temel besinlerden birinin yer almasının öbürünü azaltabileceği ön yargısı da geçersiz kılınmış. Anladınız değil mi? : ) Günde 0.17 litreden fazla meyve suyu tüketen çocukların karbonhidrat, C ve B6 vitaminleri ile potasyum alımının da, tüketmeyenlere oranla daha fazla olduğu da görülüyor. Ayrıca, meyve suyu tüketenlerin yağ, doymuş yağ ve şeker alımının tüketmeyenlere göre önemli ölçüde az olduğu çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriliyor. Buna göre çocukların yüzde yüz meyve suyu tüketimi ile obezite hastalığı arasında hiçbir ilişki olmadığını vurgulayan Prof. Nicklas, her türlü besinin dozunda alındığı sürece, sağlıklı gelişime katkıda bulunacağını belirtiyor.

12-18 yaş arası gençlerde günlük meyve suyu tüketimi, sadece 51 kaloriye karşılık geliyor
Aynı araştırmanın, 12-18 yaş grubu için yapılan bölümüne göre ise gençlerin ortalama günlük meyve suyu tüketimi 0,11 litre olarak görünüyor. Büyüdükçe de pek birşey öğrenemeyip öğretemiyoruz anlaşılan...

Toplam kalori alımlarındaki payı ise sadece 51 kalori ile enerji alımının % 2.2’sini oluşturuyor. Gençlerin meyve suyu tüketimi ise çok daha düşük… Ortalama % 72’sinin meyve suyu tüketmediği ortaya çıkan gençlerde, çocuklarda olduğu gibi yine meyve suyu tüketimi sütün yerini almıyor. %100 meyve suyu tüketen gençlerin C vitamini, potasyum ve magnezyum alımının oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Prof. Nicklas, günde 0.17 litreden fazla meyve suyu tüketiminin B6 vitamini alımına katkıda bulunduğunu vurguluyor. Kilo alımıyla bir ilgisi olmadığı ortaya çıkan meyve suyu tüketiminin, günde bir bardak şeklinde alınmasının çok faydalı olduğu öneriliyor.

Biraz önce bahsettiğim Ebru Akdağ; giderek artan obezite oranının nedeninin insanların ihtiyaçları olan besin alımını dahi gerçekleştirmeden, harcayabileceklerinden fazla ve gereksiz kalori tüketmelerinin sonucu olduğuna dikkat çekiyor ve şöyle yölüyor: “Sağlıklı beslenmenin yolu süt, meyve, sebze gibi besin değeri yüksek olan gıdaların günlük diyetteki yerinin aşırıya kaçılmadan korunmasından geçiyor. Dünya Kanser Araştırma Enstitüsü açıklamalarında; “5 plus a day” kampanyasının, obezite, kanser, kronik hastalıklar gibi rahatsızlıkların önüne geçmek ve toplumu sağlıklı yaşama teşvik etmek bakımından en başarılı kampanyalardan biri olduğunu belirtiyor. Bu kampanyada yapılan bilimsel araştırmaların, günde en az beş porsiyon meyve/sebze tüketiminin bazı kanser türleri ve kronik hastalıklara yakalanma riskini düşürdüğü işaret ediliyor. Bir bardak meyve suyu ise 1 porsiyon meyve ile eşdeğer tutuluyor. Derneğimizin başlattığı “Ya 5 Meyve Ye, Ya Suyunu İç” kampanyası ile biz de bunu tüketicilerimize anlatmaya çalışıyoruz.”


Size söylemiştim... su gibi adamım! Saf, temiz, dürüst ve tabii ki karizmatik : )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder