17 Haziran 2009 Çarşamba

Meyvelerin Renklerine Göre Sağlığa Faydaları

Renklerin ruh sağlığına faydalarını hep duyduk da meyvelerin renklerine göre sağlığa faydalarında şimdi de sıra...:)
Doğada bulunan tüm meyve ve sebzelerin kendilerine özgü renkleri ve göz alıcı ton farklarını aldıkları pigmentleri, onları ultraviyole ışınlarına karşı koruyor. Antioksidan olarak bilinen bu pigmentler, tıpkı insanlarda olduğu gibi güneşin oluşturduğu zararlı kimyasallar yani ‘serbest radikaller’in hücreye vereceği zararı engelliyor. Her meyve ve sebzede farklı yoğunlukta bulunan bu pigmentler, o meyve ya da sebzeye farklı rengini ve antioksidan etkisini sağlıyor. İşte bu nedenle siyah üzümün mor rengi, vişnenin ateşli kırmızısı, kivinin canlı yeşili, portakalın turuncusu vb. ortaya çıkıyor.
Kırmızı meyveler kalp ve damar hastalıkları ile kanser riskini azaltıyor…

Kırmızı meyve ve sebzenin birçok çeşidi kalp ve damar hastalıkları ile kanser riskini azaltıcı; idrar yollarının sağlıklı olmasını sağlayıcı ve hafızayı geliştirici özelliğe sahip. Hem kırmızı hem de turuncu meyve ve sebzelerde bulunan beta karoten, kardiyovasküler hastalıkları ve kanser riskini azaltıyor ve gözleri güçlendiriyor. Karpuz ve pembe greyfurtta bulunan likopen güçlü antioksidan, prostat ve diğer kanser hastalıklarını engelleyici görev görüyor. Kiraz, elma, turp gibi meyve ve sebzelerde bulunan antosiyanin, damar sertleşmesini önlemede yardımcı oluyor. Kan basıncını düzenliyor ve iltihaplanmaları durduruyor. Çilek, böğürtlen ve nar gibi meyvelerde bulunan ellagic asit ise tütün dumanında, islenmiş ette, işlenmiş gıdalarda bulunan kanserojen maddeleri etkisizleştirerek kanseri engelliyor. Antioksidanlardan C vitamini ise bağışıklık sistemini güçlendirerek, demir emilimini artırıyor, kemik, deri, göz, kas, kan damarları ve diş eti dokusunu güçlendiriyor. Mineral ve vitamin deposu olan vişnelerin ise özellikle koyu renkli olanları daha çok vitamin içeriyor.

Turuncu ve sarı tondaki meyveler C vitamini ve folik asit deposu!

Sarı ve turuncu meyve-sebzeler kalp, görüş ve bağışıklılık sisteminin sağlıklı kalması ve bazı kanser hastalıklarının riskini düşürmesi konusunda önemli görev görüyor. Bu gruptaki birçok meyve ve sebze yüksek miktarda C vitamini ve folik asit içeriyor. 600’den fazla turuncu renkli karotenoid çeşidi bulunuyor. Bunlar deri ve mukoza zarının korunmasını sağlıyor ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Kalp krizi ve körlük riskini azalttığı bilinen bu enerjik renkli meyveler kolesterol seviyesini düşürmede de önemli rol oynuyor. Portakal ve bazı turuncu sebze çeşitleri ise, gözleri güçlendirme özelliğine sahip olan yüksek miktarda lutein ve zeaksantin pigmentleri içeriyor. Limon, portakal, greyfurt ve ananas gibi meyveler ise C vitamini ve kanseri önleyici özelliği bulunan flavonon yönünden çok zengin.

Koyu yeşil meyve ve sebzeler kemik ve dişleri güçlendiriyor…

Yine kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltan yeşil meyve ve sebzeler, içeriğinde bulunan folik asit sayesinde doğumda meydana gelebilecek kusurları da engelliyor. Kırmızı kan hücrelerinin, kemiklerin ve dişlerin güçlü olmasını sağlayan yeşil meyveler, görme kaybına karşı savaşan lutein ve zeaksantin pigmentlerini içeriyor. Avokado, kuşkonmaz, brokoli gibi meyve ve sebzelerde bulunan glutatiyon ise DNA ve RNA’yı koruyor ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Birçok yeşil meyvede bulunan K vitamini, demir, magnezyum ve kalsiyum, kemiklerin ve dişlerin güçlü ve kanın sağlıklı olmasını sağlıyor.

Çılgın mavi, mor ve siyahın buluştuğu meyveler antioksidan yönünden çok zengin!

Koyu renkli meyve ve sebzeler kanser riskini azaltmanın yanı sıra kalp ve idrar yolları sağlığını geliştirerek, sağlamlaştırıyor. Hafızayı güçlendirme özelliği olan mor/siyah meyveler, antioksidan özellikleri sayesinde yaşlanmayı da geciktiriyor. Mavi pigmentler antosiyanin ve diğer flavonoidlerden oluşuyor. En çok antioksidan aktivitesine sahip olan gıda olan yabanmersininde ve diğer koyu renkli meyve ve sebzelerde bulunan antioksidan özellikle antosiyanin flavonoidler yaşlanmaya bağlı hafıza kaybına karşı güçlü bir kalkan oluşturuyor. Türkiye’de henüz tüketimi alışkanlığı bulunmayan yabanmersini ve kızılcıkta bulunan antioksidanlar mesane enfeksiyonlarından, ülser ve diş eti hastalıklarından korunmayı sağlıyor. Böbreklerin çalışmasını sağlayıp, kalp atışlarını düzenleyen siyah üzümler ise kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücreleri yeniliyor.

Beyaz ve açık renkli meyvelerin birçoğu DNA’yı koruyan sülfürlü bileşiklere sahip…

Kalp krizini engelleyici ve kanser riskini azaltıcı özelliğe sahip beyaz / sarımsı ve kahverengi meyve ve sebzelerin birçoğu, yapısındaki folik asit, potasyum, selenyum, C vitamini ve lif bulunduruyor. Bu gruptaki birçok meyve DNA’yı koruyan, kolesterolü düşüren ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi oluşturan sülfürlü bileşikler de içeriyor. Elma, armut ve ayvada ise kalp hastalıklarına ve kansere karşı savaşan quersetin pigmenti bulunuyor. Kavun bağırsak ve cilt kanserine karşı Amerikan Kanser Topluluğu’nca da tavsiye ediliyor. Ayrıca armut, ayva ve mantarda bulunan flavonoid antioksidanı hücre zarını korumaya yarıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder