Halk arasında meyve suyu ve benzeri içeceklerin tümü ‘meyve suyu’ olarak adlandırılır. Ancak bu içecekler, meyve oranına göre farklı kategorilere ayrılır. Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olarak 4 kategori tanımlanmıştır. Bunlar sırasıyla aşağıdaki gibidir:
o Meyve suyu (% 100 oranında meyve)
o Meyve nektarı (%25 - %99)
o Meyveli içecek (%10 - %24)
o Aromalı içecek (%10’dan az)
Yukarıda da bahsettim gibi, çok uzun yıllar meyve suyu içeriği dikkate alınmadığı için, her türlü meyveli içecek ‘meyve suyu’ olarak adlandırılmış. Şu anda yasa ile tariflenmiş olmasına rağmen, zihninizde ‘meyve suyu’ ile nektar, meyveli içecek ve aromalı içecek kavramları birbirine karışıyordur. Bu karışıklığı bertaraf etmek ve sizleri en doğru şekilde bilgilendirmek amacıyla meyve suyu üreticileri etiketlerinde ‘meyve suyu’ yerine ‘%100 meyve suyu’ yazmayı tercih ediyor.
o Meyve suyu (% 100 oranında meyve)
o Meyve nektarı (%25 - %99)
o Meyveli içecek (%10 - %24)
o Aromalı içecek (%10’dan az)
Yukarıda da bahsettim gibi, çok uzun yıllar meyve suyu içeriği dikkate alınmadığı için, her türlü meyveli içecek ‘meyve suyu’ olarak adlandırılmış. Şu anda yasa ile tariflenmiş olmasına rağmen, zihninizde ‘meyve suyu’ ile nektar, meyveli içecek ve aromalı içecek kavramları birbirine karışıyordur. Bu karışıklığı bertaraf etmek ve sizleri en doğru şekilde bilgilendirmek amacıyla meyve suyu üreticileri etiketlerinde ‘meyve suyu’ yerine ‘%100 meyve suyu’ yazmayı tercih ediyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder